Bij Vcare hebben we een in-house development team. Dat betekent dat we zelf al onze software ontwikkelen. Maar: nieuwe software moet je ook testen! Het kan anders zomaar gebeuren dat er iets niet werkt. Het testen van de software doet Heidi. Samen met het R&D team zorgt zij ervoor dat nieuwe functionaliteiten en updates getest en gecheckt worden.
Altijd testen met een plan
Het testen van applicaties klinkt makkelijker dan het is. Voor het testen van een nieuwe applicatie maakt Heidi eerst een detailplan. Ze beschrijft wat ze test, hoe ze test en voor wie ze test. Het detailplan heeft ook een risicoanalyse waarin staat hoe belangrijk elke functionaliteit is. Dat bepaalt de product owner van de applicatie. Want: hoe hoger de prioriteit, hoe uitvoeriger het getest moet worden.
Elke functionaliteit krijgt een aparte testcase. Hierin staat welke acties uitgevoerd moeten worden en hoe een functionaliteit behoort te werken. Het invoeren van een testcase gebeurt handmatig, maar het uitvoeren ervan gebeurt gelukkig automatisch. Dat scheelt veel tijd. Testcases worden daarom, als het kan, hergebruikt en bij een update automatisch uitgevoerd.
Heidi is Software Tester bij Vcare Connect. Ze is verantwoordelijk voor het opzetten, schrijven en onderhouden van de functionele testen en regressietesten van het Vcare communicatieplatform. Zo zorgt ze er samen met het R&D team voor dat onze software soepel werkt!
Kwaliteit voorop
Vcare werkt volgens het Agile principe. Dat betekent dat er in “sprints” wordt gewerkt. Een sprint is een periode van 3 weken waarin er iets ontwikkeld, getest en uitgerold wordt. Het testen gebeurt volgens de TMAP principes. Heidi heeft hiervoor speciale certificeringen behaald. “Ik vind het belangrijk om kennis te hebben van mijn werkzaamheden.” Vertelt Heidi. “Mijn behaalde TMAP certificeringen geven me houvast bij het opzetten, uitvoeren en beheersen van softwaretesten”
Ze vertelt verder over haar werk als software tester:
“Het leukste aan mijn werk vind ik de mogelijkheid om telkens nieuwe dingen te leren en toe te passen. Dat is heel belangrijk. Je bent bezig en al doende leer je. De cursussen die ik heb gedaan kon ik direct toepassen. Dat heeft niet elke opleiding, de meeste zijn veel breder.
Soms denk ik dat ik veel tijd besteed aan het uitzoeken van bepaalde dingen. Maar daar pluk ik later de vruchten van: als je weet hoe het moet kun je dat later nog een keer toepassen. De tijd om iets tot op de bodem uit te zoeken wordt me hier gegund. Dat is prettig, omdat het belangrijk is dat we een kwalitatief goede set met basis testcases hebben. Dankzij deze tijd kan ik ervoor zorgen dat ze goed in elkaar zitten, ze uitdiepen en groter maken.
Het leukste aan mijn werk vind ik de mogelijkheid om telkens nieuwe dingen te leren en toe te passen.
Ik doe dingen anders, soms zelfs op een manier die niet goed is.
Samen fouten maken, samen oplossen
Wij werken volgens het agile principe en zijn daarom met het hele team verantwoordelijk voor de kwaliteit van de software. De programmeurs bouwen de software en voeren unittesten uit: zij testen wat ze gebouwd hebben. Ik test de functionaliteiten zoals de gebruiker ermee werkt. Daarom doe ik dingen anders, soms zelfs op een manier die niet goed is. Zelfs dan mag het systeem niet vastlopen of foutmeldingen geven. Onze klanten kunnen het namelijk ook anders gebruiken dan hoe wij bedacht hebben. Ik kijk dus anders naar de software dan de programmeurs.
Testen in de toekomst
Over vijf jaar hebben we meer testers, denk ik. Met steeds meer programmeurs, meer functionaliteiten, meer nieuwe software en met meer updates moet er ook meer getest worden. Daarom zal het werk als software tester alleen maar groeien en groter worden. Ook zullen plannen, protocollen en testcases die ik eerder heb gemaakt aangepast en geperfectioneerd moeten worden. Je blijft leren, waardoor je soms terugkijkt op je eerdere werk en ziet waar het verbeterd kan worden. Dan pas je aan wat niet voldoet aan de kwaliteiten die je nu hebt. Zo blijf je jezelf en je werk verbeteren.”
Je blijft leren, waardoor je soms terugkijkt op je eerdere werk en ziet waar het verbeterd kan worden.