De werkdruk in de zorg ligt hoog. In de vorige blogs hadden we het al over redenen voor de hoge werkdruk: de personeelsparadox en te veel administratief werk. Doordat er meer mensen stoppen in de zorg stijgt de werkdruk, waardoor er nog meer mensen stoppen. De volgende reden die we aanstippen is de groeiende zorgvraag. Waar komt die vandaan?
Meer vergrijzing
Ongeveer 1 op de 7 werknemers heeft een baan heeft in de zorg. In de toekomst moet dit zelfs 1 op de 4 worden (1). Dat is niet zo gek, want onze zorgvraag is flink gegroeid en blijft doorgroeien. Dit hangt samen met de vergrijzing. Het aandeel ouderen in de samenleving stijgt en een groter aandeel ouderen creëert een grotere zorgvraag.
Minder mensen in de werkzame leeftijd
De vergrijzing heeft ingezet in Nederland. In 1990 was 12,8% van de bevolking ouder dan 65, maar dit was al 19,9% in 2020. Daarbij zijn er voor de verzorging van elke 65-plusser drie mensen in de werkzame leeftijd (20-65) nodig. In 2040 verwachten we dat er dan nog maar twee professionals klaar staan (2). Dit betekent ook dat er in 2040 voor elke 65-plusser nog maar twee mensen bijdragen aan belastingen en ziektekosten in plaats van drie. Het aandeel ouderen in de onze samenleving blijft stijgen en met een groter aandeel ouderen komt een grotere zorgvraag.
Meer zorgpersoneel en automatisering nodig
Om aan de grotere zorgvraag te kunnen voldoen is er dus meer zorgpersoneel nodig. In de zorgbranche in 2040 waarschijnlijk 2 miljoen (3). Die 2 miljoen, plus het feit dat er in plaats van 1 op de 7 mensen wel 1 op de 4 mensen in de zorg zullen moeten werken, laat zien dat onze zorgsector anderhalf keer zo groot wordt. Die groei opvangen lukt niet alleen met het inzetten van extra zorgprofessionals.
Werkdruk verlagen?
Vcare biedt verschillende oplossingen aan tegen een hoge werkdruk en die de werkzaamheden van zorgprofessionals efficiënter en lichter maken. Denk aan onder meer Pharma repeat en Integrator MINDD. Meer weten? Neem contact met ons op.
Contact opnemenBronnen
(1) Broex, B., & van Veen-Mirzakhyl, N. (2022). Wordt ‘hosselen’ het nieuwe omzien naar elkaar? ICT&health, 1(2022), 17
(2) Centraal Bureau voor de Statistiek. (z.d.)-c. Ouderen. Geraadpleegd op 4 april 2022, via https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/leeftijd/ouderen
(3) Sociaal-Economische Raad. (2020). Zorg voor de toekomst: Over de toekomstbestendigheid van de zorg. Geraadpleegd op 4 april 2022 via https://www.ser.nl/-/media/ser/downloads/adviezen/2020/zorg-voor-de-toekomst.pdf