Klaar voor de toekomst: AI gaat ons daarbij helpen

de opkomst van online consulten in de zorg

Het toepassen van AI in de zorg: het lijkt onvermijdelijk. Niet zo gek. Het kan helpen om snellere en nauwkeurigere diagnoses te stellen. Röntgenfoto’s, MRI-scans en CT-scans kunnen bijvoorbeeld heel goed geanalyseerd worden door AI. Vaak zijn deze algoritmes beter in het herkennen van heel kleine afwijkingen dan mensen. Gewoon omdat we iets heel kleins gemakkelijk over het hoofd zien.

AI kan helpen met het identificeren van risicofactoren van ziektes en aandoeningen

Daarnaast kan AI helpen met het opstellen van gepersonaliseerde behandelplannen op basis van bijvoorbeeld medische geschiedenis en andere relevante informatie. Zorg op maat wordt opeens haalbaar. En wat dacht je van preventie? AI kan helpen met het identificeren van risicofactoren voor ziektes en aandoeningen, zodat we actie kunnen ondernemen voordat iemand ziek wordt.

Niet alleen voor de patiënt heeft AI gigantisch veel voordelen, ook voor de zorgprofessional kan het een goede ondersteuning zijn. Dankzij het automatiseren van routinetaken in de gezondheidszorg kunnen zorgverleners meer tijd spenderen aan het zorgen voor patiënten. Dat lijdt tot een verbeterde efficiëntie en productiviteit. Ook kan AI fungeren als hulpmiddel wanneer zorgverleners beslissingen moeten nemen. AI kan namelijk gemakkelijk grote hoeveelheden medische literatuur analyseren om zo met een advies te komen.

Maar hoe je ervoor zorgt dat jij er klaar voor bent om met AI te werken? Het snappen van de basisprincipes, concepten en toepassingen helpt al heel erg. Zo weet jij hoe je AI in kan zetten binnen jouw organisatie. Natuurlijk zul je zowel uitdagingen als kansen tegenkomen. Soms is het inzetten van AI een enorme kans, maar op andere vlakken kan het een uitdaging zijn. Hoewel AI heel veel kan is het niet de oplossing voor alle vraagstukken.

AI kan namelijk gemakkelijk grote hoeveelheden medische literatuur analyseren om zo met een advies te komen.

Let ook op je datakwaliteit en beheer. Vaak wordt er gezegd: garbage in = garbage out. Oftewel: wanneer jij slechte data invoert komt er ook niks goeds uit. Je moet dus zorgen dat jij de goede data aanlevert. Daarnaast moet je ook de opslagcapaciteit hebben om deze data op te slaan. En je computer moet het aankunnen natuurlijk. Een lastige kwestie hierbij is privacy: data moet namelijk veilig opgeslagen worden. Zo kom je ook al snel op het stukje ethiek: want wanneer is het verantwoord om AI in de arm te nemen? Zorg dat je op de hoogte bent van de best practices en huidige wetgeving.