Misschien heb je de term “IoT” al een keer gehoord of ergens zien staan. Het staat voor Internet of Things. Dat maakt het natuurlijk nog niet helemaal duidelijk. IoT verwijst naar het netwerk, veelal via internet, waarmee verschillende apparaten verbonden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld je mobiele telefoon, je smartwatch, maar ook je smartspeaker, de smart koelkast of je auto die aangesloten is op het internet. Omdat alle apparaten zo met elkaar in verbinding staan, communiceren ze met elkaar.
Dankzij het IoT kun je inzichten verkrijgen, processen automatiseren en slimmer beslissingen maken.
Deze naadloze verbinding tussen apparaten die vaak gebruiksvoorwerpen zijn zorgt ervoor dat de digitale en de fysieke wereld met elkaar in verbinding staan. Nadat de apparaten goed ingesteld zijn communiceren ze vaak met elkaar zonder dat er menselijk handelen voor nodig is. Maar wat kun je hier nu mee?
Dankzij het IoT kun je inzichten verkrijgen, processen automatiseren en slimmer beslissingen maken. En dat allemaal omdat er veel meer data beschikbaar is. Het resultaat? Meer gemak, meer efficiëntie en hogere productiviteit. Dat zijn precies dingen waar we naar op zoek zijn in de gezondheidszorg.
IoT apparaten kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor monitoring van patiënten. Het bijhouden van de vitale functies van een patiënt kan worden gedaan door een IoT apparaat dat deze informatie direct weer kan geven aan zorgprofessionals. Kortom: dat is efficiënt.
Die monitoring hoeft niet alleen meer in een zorginstelling te gebeuren. Het kan ook vanuit huis. Dat betekent dat langdurige monitoring ook mogelijk is. Wearables zoals smartwatches kunnen hier geschikt voor zijn. Zo kan een arts bijvoorbeeld zien hoe actief iemand is, is hartslag data beschikbaar, maar kun je ook slaappatronen direct zien. Handig voor een arts om direct in te kunnen zien. Maar ook voor de patiënt, die controle kan houden over zijn of haar eigen gezondheid.
Niet alleen heeft IoT directe positieve gevolgen voor de patiënt, het heeft ook een positieve uitwerking op het werkproces binnen de zorg. Zo kan het gemakkelijker worden om medische apparaten te lokaliseren: deze apparaten kunnen namelijk aangeven waar ze staan. Maar het kan ook helpen bij het automatiseren van routine taken of bij administratieve taken.
Het werd eerder ook al aangestipt: deze IoT apparaten verzamelen data. Dat kan helpen inzichten te genereren. Het herkennen van patronen met behulp van AI ligt dan binnen handbereik. Het voorspellen van een uitbraak van bijvoorbeeld de griep wordt bijvoorbeeld nog accurater, behandelplannen kunnen geoptimaliseerd worden en het kan helpen bij onderzoek.
Dat kan helpen inzichten te genereren. Het herkennen van patronen met behulp van AI ligt dan binnen handbereik.
Hoewel dat allemaal klinkt alsof IoT een geweldig hulpmiddel is voor de zorg, zijn er ook nog wat hindernissen in het gebruik van IoT. Privacy en veiligheid van zijn twee belangrijke punten hierin. De gegevensbeveiliging, gegevensprivacy en toegangsbeheer moeten namelijk goed zijn in de zorg. Daarbij moet de data die verzameld wordt natuurlijk wel accuraat zijn. Voordat IoT volledig wordt geïmplementeerd zal hierover moeten worden nagedacht. Wanneer deze barrières overwonnen zijn kan IoT een grote rol gaan spelen binnen onze gezondheidszorg.