Er zijn handen tekort en aan patiënten is er geen gebrek. Kortom, de zorg loopt over. Nu al, maar in de toekomst dreigt het personeelstekort nog groter te worden. Hoe lossen we dat met elkaar op? Er zijn verschillende mogelijkheden en een ervan is het inzetten van zorgrobots. Hoewel deze oplossing al vaker wordt geopperd, blijft het voor sommige mensen een gek idee. De zorg draait namelijk om mensen, warmte en contact met elkaar. Dat kan een robot niet bieden, of toch wel?
Gezelligheid en knuffelen met robotzeehond Paro
Sociale robot zeehondenpup Paro wordt ingezet voor mensen met dementie, autisme of bij kinderen met pijnklachten. Het is niet altijd mogelijk om bij zorginstellingen echte huisdieren in te zetten en bij deze zeehond is uitlaten of voeren niet nodig. Paro ondersteunt bij het leggen van sociaal contact, het verlagen van stress, maar ook bij verbeteren van het humeur en het verlagen van pijnperceptie. Paro reageert op aanraking en geluid met het bewegen van zijn staart of oren en door het maken van geluiden. Eigenlijk is Paro dus een gezelschapsrobot.
Activiteitenrobot Zora
Door de drukke werkdagen van zorgmedewerkers blijft er soms niet genoeg tijd over voor sociale activiteiten met patiënten. De kleine zorgrobot Zora vangt een deel daarvan op. Patiënten kunnen met Zora praten, spelletjes spelen en haar inzetten voor bewegingsoefeningen of voorlezen.
Robots of robotica in de zorg, een vervanging of aanvulling?
Robots of robotica in de zorg hoeven het menselijke aspect niet te vervangen, ze kunnen een aanvulling zijn om het werk van zorgmedewerkers iets makkelijker te maken. Tilrobots helpen zorgmedewerkers bij tillen en verplaatsen van mensen en operatierobots assisteren bij diverse operaties. Een voorbeeld hiervan is de Da Vinci robot. Zo’n robot heeft verschillende voordelen: de sneetjes van de operatie zijn kleiner, eventuele trillingen worden verminderd en de robot kan door de zijn beweeglijkheid gebieden bereiken waar een mens bijna niet bij kan.
De eerder genoemde robots zijn hele specifieke zorgrobots. Maar, “gewone” robots kunnen ook een hulp zijn. Denk hierbij aan stofzuigrobots of grasmaairobots. Deze nemen huishoudelijke taken over. Voor ouderen kan dit helpen om langer zelfstandig thuis te wonen.
Alles heeft zo z’n voor- en nadelen
Het lijkt een heel goed idee om robots in te zetten, maar er kleven ook nadelen aan. Robots kosten veel geld. Daarbij wordt niet elke robot wordt (volledig) vergoed. Ook komen er andere vragen om de hoek kijken: wie is er verantwoordelijk als de robot een foutje maakt?
Robots die een grote hulp kunnen zijn in de zorg, leveren niet dezelfde zorgkwaliteit als mensen. Zorg draait om elkaar helpen. Techniek is daarbij een hulpmiddel, maar geen volledige vervanging voor menselijke zorg. Robots zijn voor nu dus handig om ingezet te worden als (maatwerk)hulpmiddel om de werklast van zorgmedewerkers te verlichten of om de ervaring van patiënten aangenamer te maken. Natuurlijk zijn we zijn benieuwd wat de toekomst brengt!